KFC Tongerlo, altijd recht op doel !

Jeugdcup Het Nieuwsblad Mariaburg VK - KFC Tongerlo U15: 0 – 3

17/02/2018 - Vandaag stond de terugronde van de Jeugdcup Het Nieuwsblad op het programma: op en tegen Mariaburg. Een verre verplaatsing, file en voetbal, het maakte allemaal deel uit van ons woensdagavondprogramma.

Onze jongens hadden de heenwedstrijd met vooroorlogse cijfers verloren: 5 - 7 en stonden bij deze voor een zeer zware opdracht. In de heenronde waren we al geen favoriet; nu dus nog minder.

De boodschap was duidelijk: we moesten winnen met 3 doelpunten verschil wilden we ons alsnog kwalificeren. We stonden bijgevolg enorm hoog genoteerd bij de “bettingkantoren”: die klus klaren tegen Mariaburg was, volgens velen, quasi onbegonnen werk.
We trokken dan ook, meer ontspannen dan in de heenronde, op voetbaltocht. Niets moest, alles mocht. We zouden het vel van de beer wel duur proberen te verkopen.

Carsten, Josse, Alexander L., Rik en Cisse waren er niet bij. Jenne terug van ziek en Cédric gekwetst aan de voet, deden wel mee. Moet er nog zand zijn?
We pikten Vincent (Vinnie voor de vrienden) en Jimmy van de B-ploeg op. Beiden spelers hebben de hun aangeboden kans echt wel gegrepen. Beiden leverden een topprestatie!
We vertrekken bijgevolg naar Mariaburg met 1 reservespeler.

De wedstrijd vond plaats op een kunstgrasveld dat er erg hard bij lag wegens de vrieskou (vraag maar onze ervaringsdeskundigen die de zachtheid van het veld uitprobeerden). De scheids vond het blijkbaar toch te koud en stuurde zijn kat. Gelukkig hebben wij een topscheidsrechter in ons midden en Raf hanteerde met veel liefde en gevoel, de gekende fluit en dwong hierbij het nodige respect af bij beide partijen. Knappe wedstrijd Ref oftewel Raf.

Onze coach gaf de nodige aanwijzingen (ik wil vooral winnen en we zullen dan wel zien waar we uitkomen en we gaan ons systeem niet aanpassen aan de tegenstrever: we spelen 4-3-3).
Uit de vorige wedstrijd hadden we wel geleerd:
-dat we de kapitein aan banden moesten leggen (Marlon deed dit met veel bravoure; hij kan blijkbaar niet alleen goed voetballen maar kan ook een aardig potje bikkelen)
-dat we ook de snelle spitsen moesten neutraliseren. Ook hier hadden we de sleutel gevonden: Jimmy op de meest technische van de twee en Seppe op de andere snelle man.
Sieben en Marnix deden dan hun job centraal achterin. Sieben speelde echt wel een fantastische match. Elke bres werd door hem vakkundig gedicht en Marnix zorgde dan weer voor de nodige rust. Lennert (met de zeeappelblauwe schoenen van Cédric), Hendrik en Marlon bevolkten het middenveld en knokten voor elke morzel kunstgras. Vooraan speelden we met 3 spitsen Ali, Cédric en Jenne. Vinnie startte op de bank en zat weggeduffeld onder het dekentje van Ann waarvoor dank. Ikzelf droom al jaren om eens met de voorzitter onder een dekentje te kunnen zitten (voor alle duidelijkheid: grapje) maar de wedstrijd was zo boeiend dat het er niet van gekomen is. Voilà tot zover de randanimatie.

Ploegopstelling: Pauchet Robbe (1) (C), Van Aelst Marnix (2), D’Aes Lennert (3), Bormans Vincent (4), Caers Seppe (5), Lan Jimmy (6), Vermeulen Sieben (7), Dauwen Jenne (8), Verlinden Cédric (9), Janssens Hendrik (10), Goulart Ventura Motta Marlon (11), Skatchkoff Alexander (15).

Het scoreverloop:
Periode 1 (Bank: Vincent)
In het eerste kwart startte Vinnie op de bank. Onze jongens begonnen goed aan de partij met veel druk vooruit. De eerste voorzichtige pogingen waren dan ook voor ons maar het vizier stond nog niet op scherp. De eerste echte kans was voor de thuisploeg. Hun linkerflankaanvaller vertrok vanop de middenlijn met de bal aan de voet en liep iedereen eraf en zette strak laag voor. Gelukkig voor ons had hij ook zijn ploegmaats eraf gelopen en vloog de bal voorlangs. Bij de volgende actie (6e minuut) trapte Ali op doel, controleerde Cedric de bal en knalde van kortbij de bal tegen de touwen: 0-1! De droomstart was een feit. Hierna kreeg Mariaburg ook een goede mogelijkheid maar de spits liet de bal iets te ver van de voet springen en Robbe ging attent in de voeten en recupereerde het leder.

Samenvatting:
0 – 1: Cédric

Periode 2 (Bank: Jenne)
In het tweede kwart verving Vinnie Jenne links vooraan. In deze quarter kwam de thuisploeg sterk opzetten en was het bij momenten “alle hens aan dek”. Maar iedereen bleef knokken en lopen. Na enkele minuten moest Robbe serieus aan de bak: vanop recht stormde de spits op doel, Robbe verkleinde echter goed zijn hoek en de spits knalde op onze doelman. De afvallende bal werd door onze verdediging deskundig ontzet. Enkele minuten later weer een dot van een kans voor de thuisploeg. De spits knalde een voorzet in 1 tijd op doel maar Robbe kon via een kamikaze-sprong de bal nog weren. Ook de rebound van zeer kortbij kon hij nog juist klemmen vlak voor de doellijn. Hij stak terecht zijn vuistje in de lucht. Tegen de gang van het spel in konden we net voor de koffie onze voorsprong verdubbelen: een iets te diepe bal van Cédric maar Ali zette goed druk vooruit; de thuisdoelman aarzelde een fractie van een seconde te lang en Ali frommelde de bal voorbij de keeper in het mandje: 0-2!

Samenvatting:
0 – 2: Alexander S. (assist Cédric)

Tijdens de rust begonnen we echt we te geloven in een stunt. Jef drukte onze jongens op het hart dat de kwalificatie zeker nog mogelijk was en dat we zeker niet mochten panikeren bij een tegentreffer.

Periode 3 (Bank: Alexander S.)
Het derde kwartier startte Ali op de bank en nam Jenne zijn plaats in. Al bij al een vrij evenwichtige periode met veel middenveldspel. Mariaburg bestookte Robbe twee keer vanop afstand (eenmaal rechts van hem en een keer links) maar onze doelman gaf geen krimp. Naar het einde van de derde periode begonnen sommige van onze jongens er een beetje door te zitten; er werd niet gescoord.

Periode 4 (Bank: Jenne)
Tijdens de laatste 20 minuten nam Jenne terug plaats op de bank (gevolgen van een weekje ziekte en hinder aan de voet); Ali nam terug zijn plaats in op de rechterflank. We begonnen stilletjes aan de tol van de inspanningen te voelen en Mariaburg nam de wedstrijd resoluut in handen. Robbe moest 2 keer in de voeten en verwerkte ook nog een gevaarlijk voorzet-schot met de voet. Er hing eerder een aansluitingstreffer in de lucht dan de noodzakelijke 0-3. Acht minuten voor affluiten speelde coach Jef alles of niets en stuurde een verdediger als extra steun mee als aanvallende middenvelder. Dit leidde tot enige paniek bij de thuisploeg (een van de thuisspelers riep naar zijn bank: ze sturen ne aanvaller extra naar voor...).
Vier minuten voor affluiten (t.t.z. 3 minuten voor het einde van de reguliere speeltijd), kregen we onze enige kans van het vierde kwart. Hendrik heeft de bal aan de voet vanop rechts, Marnix trekt met een slimme loopactie zijn centrale bewaker mee naar rechts en Hendrik trapt de perfecte bal naar de aan beide kuiten door krampen geplaagde Cedric die met zijn laatste krachten de bal goed controleert en knap in de rechterbovenhoek dropt: 0-3!!! In de laatste minuten van de wedstrijd ontketende de thuisploeg nog een ware stormloop op ons doel maar we gaven niets meer weg en konden we ons onverhoopt toch nog kwalificeren.

Samenvatting:
0 – 3: Cédric (assist Hendrik)

Een zeer aangename en faire wedstrijd, met kansen langs beide kanten. Van in den beginne was het duidelijk: de meest efficiënte zou winnen. We zagen 2 ploegen met een voorspelers die op de loer lagen, middenvelders die vochten voor elke bal en verdedigers die als een rots in de branding stonden. Mooi combinatievoetbal werd afgewisseld met bliksemschichten om “U” tegen te zeggen. En de doelmannen? Wel, hoewel dit collectief een schitterende prestatie is, en wij niet graag individuele spelers in de sportlight zetten, was “de man van de match” ongetwijfeld onze eigen doelman Robbe. De reddingen die hij uit zijn mouwen, broek en sloefen schudde waren fenomenaal. Robbe heeft ons behoed voor alles en nog wat. Knappe tussenkomsten, mooie safes, alert meevoetballen, snelle reacties, …: you name it; Robbe got it all. Als je dat alles combineert met een dosis geluk (is er in voetbal altijd bij), een hechte ploeg (een groep die voor mekaar alles doet) en “duiveltje-uit-een-doos-afwerking”, dan kom je ver.
Het wonder geschiedde: we klaarden de klus en wonnen met 0 – 3 en bekeren verder. Ongelooflijk maar waar. De vreugde bij supporters, spelers en technische staf was groot. Het thuisfront vierde mee.

Besluit: twee knotsgekke wedstrijden waarbij het dubbeltje (lees : de kwalificatie) evengoed naar de andere kant had kunnen vallen. Deze wedstrijden verdienden absoluut geen verliezer.

Wij waren als bezoekende club ook enorm gecharmeerd door de sportiviteit van onze tegenstrever, hun technische staf en hun supporters die zowel hun eigen ploeg als onze ploeg feliciteerden met de geleverde prestaties maw pure propaganda voor het jeugdvoetbal. Wij wensen bij deze de U15 van Mariaburg nog veel succes dit seizoen.

Frappant: bij het ter perse gaan van dit artikel vernamen wij dat de 4 deelnemende teams van KFC Tongerlo zich geplaatst hebben voor de kwartfinales! Knap werk!
De befaamde Gazetta dello Sport heeft alle spelers van KFC Tongerlo een 10 gegeven. Dit is een unicum in de moderne voetbalgeschiedenis.

In de kwartfinale nemen ons jongens het op tegen Zandvliet!

Uw verzameling aan verslaggevers vanuit Mariaburg,

Ploeg: